Lněný olej

 

Lněný olej

 

Lněný olej lisovaný za studena

 

Vyrábí se ze semínek rostliny len setý (Linum usitatissimum) .
I na přístroji Yoda 02 je uveden anglický název flaxseed oil.
Semínka i olej uchovávejte v ledničce.

Pěstuje již více než 10.000 let, např. Hippokrates jej předepisoval při potížích se sliznicemi trávícího ústrojí.
Len obsahuje sliz, který vytvoří na žaludeční a střevní sliznici ochranný film až na několik hodin. Chrání tak žaludeční stěnu, zabraňuje vzniku zánětů a usnadňuje její regeneraci a uzdravování.
Jsou dva druhy lněných semínek, hnědá a zlatá. Hnědá varianta je tradiční s oříškovou chutí, zlatá varianta má jemnější oříškovo-máslovou příchuť a výraznější ořechovou vůni. Z hlediska výživového a obsahu prospěšných látek, není mezi oběma variantami žádný velký rozdíl.

Lněná semínka můžete koupit v prodejnách se zdravou výživou nebo v obchodě.

.

Lisování za studena do 40°C zaručuje, že všechny hlavní složky semínka zůstávají zachovány i v oleji, tím je zaručena jejich nejvyšší účinnost v organismu.

 

 

LÉČIVÉ VLASTNOSTI: 

  • onemocnění trávicího traktu
    játra, žlučník, žaludek střeva
  • zvláčňující, zklidňující účinky
  • nervová onemocnění
  • příznivě působí na cévy
    - povzbuzuje krevní oběh
  • příznivě působí na srdce
  • hydratuje a regeneruje
  • stimuluje organismus
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • má hojivé účinky

 

Díky svému složení blahodárně může působit a napomáhat:

  • snižují hladinu krevního cukru
    - chrání organizmus před rozvinutím cukrovky
  • při nemocech jater
  • při nemocech žlučníku
    - při žlučových kamenech spolu s citronovou šťávou
  • při nemocech žaludku a jeho nepříjemných symptomech
    - pro vysoký obsah slizu chrání žaludeční sliznice
    - žaludeční vředy
    - bolest žaludku,
    - nevolnost,
    - pálení žáhy,
    - křeče,
    - nechutenství,
    - pocit plnosti,
    - tlak v žaludku
  • při nemocech střev se doporučuje pravidelná konzumace
    - u střevních poruch předčí ve všech ohledech chemoterapeutika (sulfonamidy, antibiotika).
    - podporuje peristaltiku střev
    - normalizuje činnost střevní mikroflóry
    - pro vysoký obsah slizu chrání střevní sliznice
    - zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů ve střevech
    pomáhá léčit hemeroidy,
    - střevní divertikly,
    - střevní nádory
  • při průjmech
    - užívejte vždy ráno 1 polévkovou lžíci
  • při zácpě
    - jako projímadlo - nezpůsobuje podráždění střev
  • při autoimunitních onemocnění (revmatoidní artritida, lupus)
  • je ideální je také pro péči o atopickou pokožku
  • podporuje pružnost kůže a přispívají k její regeneraci.
  • k regeneraci pokožky po ozáření
  • pro změkčení mozolů a kuřích ok
  • doporučeno pro velmi citlivou, suchou, poškozenou a zralou pleť,
  • při kožních problémech a zánětech
    - při lupénce (psoriáza)
    - pomáhá se zbavit akné,
    -
    působí proti lupům
    - působí proti ekzémům
    - podporují pružnost kůže a přispívají k její regeneraci.
    - působí na stav pokožky, hydratují zevnitř - hydrofilní
    - zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky
    - chrání pokožku před škodlivým působením volných radikálů.
  • při podpoře obnovy a růstu vlasů, při padání vlasů
  • - stimuluje růst vlasů
    - posiluje vlasové cibulky
    - čistí vlasovou pokožku
    - dodává vlasům přirozený lesk
  • při růstu nehtů a jejich zpevnění, proti lámavosti nehtů, vyživují nehtové lůžko - olej je vhodné používat i zevně
  • zpomaluje tak rozvoj arteriosklerózy
    - zbavuje cévy tuku a čistí je
  • snižuje cholesterol LDL v krvi
  • snižuje riziko cévní mozkové příhody
  • při revmatoidní artritidě
  • protisklerotický účinek
  • proti vzniku srdečně cévních onemocnění,
    - je účinný i při rozsáhlé arterioskleróze, 
  • ovlivňuje kardiovaskulární systém
    - při ischemickém onemocnění srdce
  • při redukčních dietách a hubnutí
  • při prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin
  • při nemocech prostaty
  • při ochráně pokožky před předčasným stárnutím
  • při podpoře obnovy a růstu vlasů, při padání vlasů
  • pro dodání lesku vlasům
  • při léčbě kožních chorob - ekzému
  • pro zlepšení imunity
  • pro posilování metabolismu
  • při růstu nehtů a jejich zpevnění, proti lámavosti nehtů,
  • při ochráně pokožky před předčasným stárnutím
  • při roztroušené skleróze
  • při Alzheimerově chorobě
  • při Crohnově chorobě
  • při Parkinsonově nemoci
  • při poruchách nervové soustavy
    - při duševních nemocech
    - při asteniích
    - při únavě,
    - při depresích,
    - při stresu,
    - při nervozitě
    - při psychickém vypětí
  • Při zvýšené potřebě živin
    - pro sportovce,
    - pro studenty,
    - pro těhotné
    - pro kojící maminky
    - pro těžce pracující,
    - pro podvyživené,
    - pro oslabené osoby
    - pro anemické osoby
  • při neplodností u mužů i žen
    - při nedostatečné tvorbě sperma
    - při prostatických problémech
    - příznivě působí na menstruační cyklus tak, že
    - vyvažuje poměr mezi estrogenem a progesteronem
    -
    při menstruačních kře­čích
  • pro snadnější porod od 34. týdne těhotenství - usnadňuje vypuzení plodu z těla

 

 

 

 

Použití:

vnější použití - olej jemně vmasírujte do pokožky místo pleťového mléka či krému a nechejte vstřebat.
Podporuje prokrvení a má velice příznivý vliv při revmatických potížích.
Posiluje ochrannou vrstvu pokožky.
Olej můžete přidávat do koupele nebo nanášet na vlhkou pokožku.
Má zahřívací schopnosti.

.
vnitřní použití - užívejte jednu kávovou lžičku 2-3x denně po jídle.
Dá se použít i ve studené kuchyni na RAW saláty, k přípravě zálivek a dresingů na zeleninu a pro zjemnění jídel.
Nikdy jej nevařte!!!.
Olej sice není příliš chutný, ale jeho úžasné léčivé účinky stojí za to si na něj zvyknout.
Chuťové kombinace je dobré dopředu vyzkoušet, protože s některými potravinami chutná spíše hořce, zatímco s jinými se chuť celého jídla až nečekaně zlepší.
Má jasně žlutou barvu a plné aroma

Olej se může používat bez omezení, nebyly u něj dosud zjištěny žádné vedlejší účinky.
Lněný olej má tendenci na vzduchu rychle oxidovat, proto je třeba ho uchovávat v chladu a temnu, nejlépe v ledničce,
Nádobku se lněným olejem vždy pečlivě zavírejte, aby došlo k co nejmenšímu kontaktu s kyslíkem.
Čerstvý olej spotřebujte do 3 měsíců
V teple olej žlukne do 14 dnů, pak jej již nepoužívejte.

Obsahuje:

nenasycené mastné kyseliny

  • kyselina linolová (omega-6),
  • kyselina linolenová (omega-3)
  • kyselina alfa-linolenová - má příznivý vliv na naši nervovou soustavu a zlepšuje stav pokožky a buněk, chrání buněčné membrány, zevní blanky, které jsou strážcem všech buněk; propouští do nich potřebné živiny a brání vstupu škodlivin.

 

nasycené mastné kyseliny

  • kyselina palmitová
  • kyselina stearová
  • kyselina olejová (omega-9)
  • kyselina arašídová

esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit.

lignany, které mají příznivé účinky na různé hormony a mohou pomáhat v boji proti rakovině, bakteriím, virům a plísním.
Lněné semínko obsahuje až 800x více lignanů než většina ostatních potravin.
Fytoestrogeny, rostlinné estrogeny, které se podobají ženským estrogenům - olej příznivě působí na menstruační cyklus tak, že vyvažuje poměr mezi estrogenem a progesteronem. Pomáhá zlepšovat stav děložní sliznice a tím může ovlivnit některé formy neplodnosti.

organické vitaminy: Vitamin A, B1, B2, B3, B9, B12, B17 (Laetril), C, E,

antioxidanty, proteiny, sacharidy,

organicky vázané minerály jako je vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, sodík, fosfor, mangan, měď, selen a další 

 

 

 

 Převzali jsme:

V padesátých letech prokázal Max Gerson protirakovinné účinky omega-3 mastných kyselin. Od té doby se užívá lněný olej k posílení imunity. Nejenom že posiluje buněčné membrány zdravých buněk, ale současně ničí nádorové buňky. Imunizační vlastnosti omega-3 se využívají též při léčení AIDS, osteoporózy, revmatické artritidy a dalších potížích, spojených s nedostatečnou imunitou.
Jako doplněk se užívají při léčbě ledvinových onemocnění, vředového zánětu tlustého střeva, depresí, bronchiálního astmatu, kopřivky, lupénky, zvětšené prostaty, migrény. Tato užití souvisí s příznivým působením esenciálních mastných kyselin na hormonální systém.
Esenciální mastné kyseliny napomáhají též při obnově buněk, poškozených v důsledku škodlivého záření.

----------------------

Lněný olej a tvaroh

Směs předepisovaná Dr. J. Budwig jako dieta při rakovině, artritidě, roztroušené skleróze, lupence, ekzémech, trudovitosti, ...

Mnohokrát na Nobelovu cenu navržená lékařka říká, že tato základní výživná kombinace skutečně zajistí prevenci a pomáhá tělu vyléčit rakovinu!

Směs Dr. Budwig

  • 1 hrnek tvarohu (tučného ! obsahujícího přes 10% tuku)
  • 2-5 polévkových lžic lněného oleje (panenský, za studena lisovaný)
  • 1-3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (meleme jen krátce a do 10 min. se musí zkonzumovat – oxidace tuků)

Dostatek vody, aby to bylo jemné a špetku kajenského pepře (volitelné: troška česneku, červeného pepře, šampaňského vína).
Vše umixujte na velmi jemnou pastu a jezte to denně.

Poznámka: Praxe i výzkum ukazují, že efektivnější je základní poměr 1:3 (1 díl oleje na 3 díly tvarohu). Objem tuku v tvarohu má být nad 10%. Používá-li se nízkotučný tvaroh, léčivý efekt se snižuje.

Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1:1, a pak další týden nebo 10dnů 1:2 a po stejné době dávku ustálit na 1:3. Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíš pod stromem.

Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem urychluje léčení. (Koumáci už vymysleli „zelené“ lampy, které mají víceméně stejnou vlnovou délku jako sluneční světlo po průchodu listím a toto světlo samo o sobě lidem dost pomáhá, i když vyléčení nezajistí).

Poměr 1:1, 1:2 a 1:3 se doporučuje proto, že za posledních 50 let se značně změnila strava. Dnes pojídáme spoustu svinstva – na způsob margarínu (hydrogenované a „přenesené“ tuky), které jsou už ve všem, včetně zmrzliny, nápojů atd. Takže je třeba nejdříve potlačit v těle nasbírané nečistoty a trochu srovnat rovnováhu, proto je zprvu třeba použít spoustu omega-3. Vtip je totiž v tom, že omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle. Bez omega-3 jsou ostatní mastné kyseliny k ničemu.

Ze závěrů posledních výzkumů olejů a mastnot zřetelně vyplývá, že k životu potřebný poměr mastných kyselin v nás je 1:1. Flax oil nabízený za nekřesťanské peníze v želatinových tobolkách je nevhodný. Je ho málo a tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže spíše škodí, než léčí. 

Nejlepší kombinací je tvaroh a lněný olej, plus lněné semeno, které musí být čerstvě rozemleté. Sacharidy obsahují přírodní cukr, a proto jsou do této diety zahrnuty například i datle, fíky, hrušky, jablka a hrozny. Prospěšný je i nerafinovaný přírodní med.

Člověk potřebuje denně asi 120 g tvarohu, dobře smíseného se 40 g lněného oleje a ušlehaného v mixéru nebo šlehači. Směs lze osladit medem nebo jinou přírodní příchutí. Může se přidat i čerstvé ovoce. Každé ráno by měly být vypity 2 plné lžíce čerstvě rozemletého lněného oleje ve vlažném podmáslí či jogurtu.

Uvedená dieta je indikována pro všechny druhy chronických onemocnění, obzvláště při srdečních onemocněních (koronální trombózy), poruchách žlučníku, cukrovce, artritidě a zhoubném nádoru. Zlepší se i oslabený sluch a zrak. Je to ideální výživa pro děti a mladistvé.
(Roehm, „Townsend Letter for Doctors", Červenec 1990)

-----------------------------------------

Působení lnu:

  • Kardiovaskulární choroby - infarkty a mozkové mrtvice jsou v západním světě častou příčinou úmrtí. Strava, kouření a nedostatek pohybu představují známé rizikové faktory. Bylo zjištěno, že mastné kyseliny omega-3 ve lnu snižují riziko infarktů a mozkových mrtvic hned několika způsoby. Len snižuje krevní tlak, rozšiřuje krevní cesty a zlepšuje jejich elastičnost a průchodnost krevního toku. Len kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšuje množství prospěšného druhu cholesterolu (HDL), zatímco hladina škodlivého druhu cholesterolu (LDL) klesá, a napomáhá prevenci aktivace krevních destiček, což jinak může vést k arterioskleróze čili blokování arterií. Len rovněž pomáhá předcházet arytmiím nebo nepravidelnému srdečnímu tepu.
  • Protizánětlivé působení - mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu.
  • Revmatické záněty - četné studie shodně potvrzují, že len u pacientů s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela opustit nesteroidní protizánětové léčby, které mohou mít řadu vedlejších účinků. Studie publikovaná v Journal of Biological Chemistry v roce 2000 ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka.
  • Rakovina tlustého střeva, prsu a pokožky - mastné kyseliny omega-3 i lignany mají protirakovinové účinky. V laboratořích byly objeveny zvířecí mastné kyseliny omega-3 zmenšující počet a velikost tumorů. Jiné studie ukázaly, že vysoká spotřeba mastných kyselin typu omega-3 a lignanů je spojená s významně nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, prsu a pokožky. Lillian Thompsonová na University of Toronto zkoumala ženy s čerstvě určenou diagnózou rakoviny prsu. Tyto ženy pak denně dostávaly k jídlu rozemletá lněná semena. Mezi diagnózou a operací uběhly v průměru asi tři týdny. Když byl nakonec při operaci tumor odstraněn, bylo zjištěno, že se výrazně zmenšil. Součást ochrany před rakovinou prsu se řídí myšlenkou, že len je schopen upravit hladinu estrogenu. Nepřekvapuje, že u žen užívajících len, byla zjištěna větší pravidelnost menstruačního cyklu.
  • Energetická rovnováha - lidé užívající len nezřídka pociťují zvýšenou energii a vitalitu. Výsledky výzkumu podporující tuto skutečnost předkládají dobré vysvětlení. Mastné kyseliny omega-3 mají vliv na interpretaci genů řídících metabolizmus mastných kyselin a glukózy, což přímo souvisí s produkcí energie.

Další působení - pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu 2 a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčině slepoty v pokročilém věku) a může vám také pomoci zhubnout.

------------------------------------------

Doktor Krebs si dovolil tvrdit, že rakovina není dílem nějakého viru, jedu nebo neznámé bakterie. Jako biochemik viděl za vznikem této choroby nedostatek nezbytné složky potravy v jídelníčku moderního člověka. A dokonce ji vystopoval – podle jeho názoru jde o sloučeninu hojně se vyskytující v přírodě ve více než dvanácti stech druzích jedlých rostlin, které jsou dostupné prakticky v každé části světa – vitamin B17. Tato sloučenina se nachází převážně v semenech rostlin, jako jsou hořké mandle, meruňky, třešně, broskve nebo švestky, ale nachází se i v travinách, kukuřici, lněných semínkách, prosu a v mnoha potravinách, které vymizely ze stálého jídelníčku moderní civilizace.

.

.

MENU - Přehled olejů

  <= | =>