Proč lisovat oleje doma?
Proč lisovat oleje doma a nekupovat je v obchodě?
- Čerstvost
Olej, který si doma vylisujete je zaručeně čerstvý, v chladu a ve tmě Vám vydrží, podle druhu oleje, min 3 měsíce. - Kvalita
Zatímco dříve byly olejniny zpracovávány mechanickým lisováním (a v dobrých podnicích ještě jsou), je dnes olej extrahován pomocí chemikálií. Přitom se část vitaminů rozpustných v tuku ztrácí a v oleji mohou zůstat zbytky rozpustidel. Oleje, které mají vysoký podíl volných mastných kyselin, jsou jich zbavovány vakuovou destilací a rafinací louhem. Poté ještě v mnoha případech následuje bílení a dezodorace (odstranění pachu). Dále se olej suší ve vakuu a ještě jednou filtruje, aby byly zcela odstraněny slizy a voda. Mnohé oleje jsou potom ještě barveny, aby působily přitažlivěji na zrak kupujících. Takovým intensivním zpracováním vzniká průmyslový výrobek, který je zcela v rozporu s přírodou. - Je zdravý
Dále jsou oleje ztužovány na konvenční margaríny hydrogenací, čímž se dosáhne konzistence vhodné pro roztírání. Přitom se vodík slučuje na dvojných vazbách s uhlíkem nenasycených mastných kyselin. Tak vznikají izoolejové kyseliny, které v přírodě neexistují a způsobují poruchy v metabolizmu tuků. Ačkoliv se již mnoho lidí snaží dodržovat stravu chudou na tuky, přece jen jsou zdravotní poruchy způsobené tuky v potravinách velmi rozšířené. Mnohem důležitější než množství tuků je totiž jejich kvalita. - Obsahuje životní látky
V panenských olejích jsou obsaženy také makromolekuly LM, vitaminy, minerální látky, stopové prvky, vláknina, aromatické látky, mastné kyseliny a energie SOEF.
Opatrnosti je třeba dbát např. u často vychvalovaného bodlákového oleje, jelikož je téměř vždy zbavován zápachu vodní parou, horkou 200°C, tím se zničí veškeré přednosti tohoto oleje.
.
.
<= | =>